Deska kuchenna to niewątpliwie jedno z podstawowych urządzeń, bez których nie można się obejść. Bez względu na to, czy w profesjonalnej, czy domowej kuchni. Rynek obfituje w deski różnego rodzaju, które charakteryzują się odmiennymi właściwościami. Mimo to każdy pasjonat gotowania chętnie wybierze egzemplarz z górnej półki. Profesjonalna deska do krojenia jest łatwo dostępna dla amatorów gotowania. W celu dokonania prawidłowego wyboru wystarczy zwrócić uwagę przy zakupie na kilka drobnych szczegółów.
Rodzaje desek i ich właściwości
Deska drewniana — jest najczęściej spotykaną deską w kuchni. Jej bezdyskusyjną zaletą jest fakt, iż ma właściwości antybakteryjne. Jednak aby prawidłowo wypełniała swoją rolę, musi być wykonana z odpowiedniego rodzaju drewna. Im twardsze, tym deska będzie lepiej służyć.
Deska bambusowa — może poszczycić się większą twardością niż deska drewniana. To niemal idealny wybór dla gastronomii. Nie można jednak jej myć w zmywarce, ponieważ zbyt długi kontakt z wodą powoduje rozwarstwienie deski.
Deska szklana — zaliczana jest do desek higienicznych, ponieważ na jej powierzchni nie namnażają się bakterie. Niestety nie można zaliczyć jej do kategorii praktycznych, ponieważ istnieje duże ryzyko stłuczenia.
Deska plastikowa — to bardzo wygodny rodzaj deski. Jest lekka, nie tępi noży, higieniczna i odporna na działanie silnych środków czyszczących. Po pewnym czasie użytkowania aczkolwiek, zabarwia się od warzyw, np. papryki.
Deska kamienna — bardziej nadaje się do funkcji reprezentacyjnych. Podane na niej sery, warzywa czy owoce wyglądają bardzo efektownie. Do jej wad należy zaliczyć wagę. To jedna z cięższych desek.
Deska ceramiczna — służy bardziej jako ozdoba kuchni, niż funkcjonalne narzędzie. Pięknie zdobione dodają uroku podawanym na nich potrawom. Podobnie jednak do deski szklanej czy granitowej, tępi noże i łatwo ją stłuc, ponieważ jest śliska.
Jak wybrać idealną deskę?
Nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi na to pytanie. Amator gotowania może wyposażyć się w kilka rodzajów desek. Od tych bardziej praktycznych, po takie, które stanowią raczej element ozdobny. Gastronomiczna deska do krojenia powinna być higieniczna, lekka i dobrze przywierać do podłoża. Nie powinna również zbyt szybko tępić noży i być odporna na zniszczenie. Ważne jest także to, aby deska była przystosowana do kontaktu z żywnością. Ma na to wpływ przede wszystkim materiał, z jakiego wykonana jest deska. Zamiast taniego plastiku warto wybierać tworzywa wysokiej jakości, posiadające certyfikaty bezpieczeństwa.