Kuchnia śląska to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni w naszym kraju. Sięgają po nią nie tylko rodowici Ślązacy, ale także osoby mieszkające w innych regionach Polski. Ze względu na wpływ okolicznych kultur, wyróżnia się ogromną różnorodnością.
Kuchnia śląska i jej charakterystyka
Potrawy śląskie to bardzo smaczne, sycące propozycje. Kuchnia z tego regionu ukształtowała się pod wpływem różnych kultur. Na przepisy kuchni śląskiej w dużym stopniu wpłynęły takie kraje jak Austria, Niemcy, Słowacja i Czechy. Wśród dań typowo śląskich znajdziemy wiele wyjątkowych i naprawdę pysznych potraw. Kuchnia z tej części kraju jest różnorodna i bogata, z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią najeść się do syta. Co ważne, w przeszłości większość mężczyzn na Śląsku zajmowała się górnictwem. Ze względu na ciężką pracę, musieli oni dbać o to, aby ich dieta była wysokokaloryczna i dawała im niezbędnej energii do działania. Właśnie z tego względu potrawy śląskie to solidne, sycące dania, które bazują na mięsie, ziemniakach i tłustych sosach. Kuchnia śląska może wydawać się dla niektórych „ciężka”, ale nie można odmówić jej tego, że jest przy tym niebywale aromatyczna, pyszna i dopracowana.
Kuchnia śląska- na jakich produktach bazuje?
Podczas przyrządzania potraw śląskich wykorzystuje się przede wszystkim dosyć tłuste i treściwe składniki. Wśród nich króluje mięso. W wielu daniach tego regionu odgrywa ono bardzo ważną rolę. Popularne potrawy to m.in. schabowy, golonka, krupniok, śląskie rolady czy kiełbasa śląska. Ślązacy przyrządzają mięso na wiele sposobów. Ponadto, w menu nie może zabraknąć ziemniaków. Chętnie przygotowywane są kluski śląskie, pyzy czy placki ziemniaczane. Ziemniaki to popularne dodatki, ale także baza licznych dań. W potrawach tego regionu pojawia się także kapusta, mleko, mąka czy maślanka. Kapusta kiszona to istotny składnik np. śląskiego kapuśniaku, bigosu czy kiszki ziemniaczanek. Kwaszone warzywa nadają jedzeniu charakterystyczny aromat i smak. Tradycyjna kuchnia śląska jest prosta, a jej składniki ogólnodostępne i dosyć tanie.
Popularne dania kuchni śląskiej
Kuchnia śląska to nie tylko kluski i rolady. Do popularnych dań zaliczyć można także:
-
karminadle – panierowane kotlety mielone,
-
golonka – serwowana z ciapkapustą i piwem,
-
żur śląski – na bazie bulionu mięsnego i zakwasu z mąki razowej żytniej,
-
wodzionka – regionalna zupa z chleba, wody i przypraw,
-
bratkartofle – zapiekane ziemniaki z cebulą i boczkiem
-
parzybroda – zupa z kapusty,
-
szpajza – pyszny deser z ubitych białek, żółtka i cukru.
Kuchnia śląska stanowi połączenie licznych kultur i wyróżnia się znakomitym smakiem. Z pewnością warto spróbować tradycyjnych dań tego regionu.
Materiał zewnętrzny