Koktajle odchudzające są doskonałą przekąską i uzupełnieniem diety w niezbędne witaminy i minerały. Dodatkowo regularnie pite pozwalają zrzucić zbędne kilogramy. Taki koktajl z łatwością możemy przygotować w domowych warunkach.
Koktajle odchudzające – właściwości
Koktajle nie tylko świetnie smakują, ale też posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Można je pić zarówno na śniadanie, kolację lub zabierać ze sobą do pracy lub szkoły. Przygotowujemy je na bazie wody, mleka roślinnego lub krowiego oraz owoców i warzyw. Są niskokaloryczne, a dodatkowo zawierają dużo protein. Dzięki dużej zawartości białka są dobra alternatywną dla drugiego śniadania. Ich gęsta konsystencja sprawia, że jesteśmy po nich najedzeni i syci. Dodatkowo świeże owoce i warzywa to duża dawka witamin. Koktajle są też dużo szybciej przyswajane, niż zjedziecie kilku nieprzetworzonych owoców na raz. Najlepiej wybierać do nich sezonowe owoce, z ekologicznego gospodarstwa. Warto, by w każdym koktajlu znalazło się przynajmniej jedno zielone warzywo, np. szpinak, roszponka, rukola, jarmuż. Są one bogate w żelazo, witaminę K oraz kwas foliowy.
Proste przepisy na koktajle odchudzające
Istnieje wiele różnych przepisów na koktajle odchudzające więc każdy znajdzie coś dla siebie. Dużą popularnością cieszy się wykorzystanie selera naciowego. Można go połączyć z kiwi, miodem i dodatkowo dodać szklankę wody. Seler i kiwi należy pokroić na mniejsze kawałki i razem z miodem i wodą zblendować na gładką masę. Taki koktajl jest niskokaloryczny, jest źródłem witaminy a, c oraz działa oczyszczająco. Inną opcją jest wykorzystanie awokado, szpinaku, banana, siemienia lnianego, cytryny i wody. Również wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i zmiksować. Banan jest na tyle słodki, że koktajlu nie trzeba już dodatkowo dosładzać. Natomiast siemię lniane i awokado to duża dawka kwasów omega 3. Dobrą opcją na letni koktajl jest wykorzystanie zielonego ogórka. Aby taki napój przygotować to potrzebujemy: szklankę maślanki, jeden duży ogórek, łyżkę natki pietruszki oraz koperku, szczyptę chili. Ogórek nawadnia organizm, a pietruszka i koperek to duży zastrzyk witamin. W taki sposób możemy ze sobą łączyć różne owoce i warzywa. Warto eksperymentować i poznawać nowe smaki. Możemy do nich wykorzystać swoje ulubione owoce, np. truskawki, maliny, jagody, mango, pomarańcze, kiwi, porzeczki, jabłka, gruszki, a także warzywa: buraki, marchewkę, dynię, cukinię. Połączeń jest naprawdę wiele. Natomiast każdy koktajl to duża dawka witamin dla organizmu.